Quan una empresa contracta els serveis d’Energy Tools, se li assigna immediatament un consultor energètic. Però què fa exactament aquest consultor?
Per resumir-ho en una sola frase podríem dir que el consultor és la persona que vetlla perquè l’empresa mai gasti un euro més en energia del que sigui estrictament necessari. Però darrera d’aquesta frase hi ha molta feina que val la pena explicar.
Cada consultor o consultora d’Energy Tools té una cartera de clients. El número de clients de cada cartera és variable, bàsicament perquè també els escenaris són diferents. No és el mateix, per exemple, un client amb molts punts de subministrament (CUPS) que un altre amb una estructura més unificada. O tampoc és el mateix un negoci turístic amb puntes de consum molt estacionals, que un altre amb un consum més estable.
Això ens ha portat a poder especialitzar els consultors d’Energy Tools. D’aquesta manera, tenim consultors especialitzats en sectors productius. Tenim consultors experts en retail, en el sector turístic, en el sector salut, en industrial… Tot i que cada client és diferent, hem constatat que les necessitats energètiques són compartides dins d’un mateix sector productiu.
Per tant, els consultors s’assignen en funció del nivell de coneixement del sector en el que opera el client, de la complexitat del projecte i de l’experiència del propi consultor.
Anàlisi i estratègia
Un cop assignat, el consultor comença amb un procés d’anàlisi. Es mantenen reunions inicials per analitzar els contractes i consums de l’empresa, les seves necessitats específiques, els objectius corporatius econòmics i de sostenibilitat, quin nivell de risc vol assumir, etc…
Amb aquesta informació i amb el suport amb d’altres professionals d’Energy Tools, com els experts en anàlisi de mercats i de tendències, s’acorda una estratègia inicial que inclou accions a curt, mig i llarg termini. Com que comprar energia és molt més complicat del que sembla, és molt important que el client entengui bé en quina situació es troba, quines opcions té i com aquestes encaixen tant amb el seu negoci com amb el seu perfil. Per tant, és bàsic que aquesta estratègia sigui clara i compartida.
No obstant, aquesta estratègia no serà intocable. Al contrari. El mercat energètic és tan volàtil i canviant que requereix d’una revisió constant i permanent de l’estratègia i les accions que se’n deriven. Només així es pot garantir una optimització màxima del consum i els mínims costos possibles.
Cada client rep un plantejament individualitzat per part del consultor. En la majoria de casos el marge de presa de decisions és gran i pot incloure accions com:
-
Negociar nous contractes amb les comercialitzadores en condicions molt més favorables.
-
Licitar els contractes en el millor moment per fer-ho, sense necessitat d’esperar que s’acabi. No és estrany que signem contractes a 2 i 3 anys vista perquè tenim clar que es un bon moment per dur a terme cobertures parcials.
-
Proposar cobertures parcials en funció de l’evolució dels mercats i de l’estratègia que s’hagi marcat amb el client.
-
Proposar la contractació de productes alternatius que poden servir per assolir els objectius estratègics dels clients. Un bon exemple són els PPA (Power Purchase Agreement), contractes de compravenda d’energia a llarg termini, habitualment d’energia renovable i per terminis entre 5 i 15 anys.
Operativa i gestió
En paral·lel, s’activa la part operativa i de gestió, més centrada en el curt termini. Aquí els protagonistes són dos: el consultor i Energy Business One (EBO). EBO és un software que utilitzem per traduir el consum energètic a informació econòmica a temps real. El consultor, amb l’ajuda d’aquesta plataforma pròpia, treballa aspectes com:
- Revisió de factures
- Optimització de les potències contractades del punt de subministrament
- Avisos de possibles penalitzacions que no pertoquen (com energia reactiva o excessos de potència desmesurats)
- Canvis legals que afecten al client
- Reclamacions i gestió d’incidències
- Qualsevol altra situació sobrevinguda
Són temes que requereixen d’una atenció constant. En moltes ocasions, per exemple, ens trobem amb pagaments indeguts. És a dir, trobem conceptes inclosos en les factures que no pertoquen o que s’han calculat de manera errònia. I a vegades no són imports petits.
El consultor, per tant, és la persona responsable de revisar tot el que tingui a veure amb el consum energètic de l’empresa. D’aquesta manera, el client se’n pot despreocupar i centrar-se exclusivament en el seu negoci.
Resultats
La comunicació entre el consultor i el client és permanent. A banda dels correus informatius, s’estableixen breus reunions de seguiment per comentar els resultats i garantir que totes les necessitats estan cobertes. Així, els clients constaten el nivell d’optimització i l’estalvi aconseguit en comparació en la seva situació prèvia a confiar en Energy Tools. Veuen com han optimitzat el seu cost energètic al màxim, sense desviar-se dels seus objectius estratègics des d’un punt de vista de la sostenibilitat. I a més, han esquivat un aspecte molt complex i que requereix d’una dedicació contant i altament especialitzada.
I un últim apunt… Aquest article explica com treballem a Energy Tools. Però no tothom ho fa de la mateixa manera. Les nostres senyals d’identitat bàsiques son la independència i la proximitat. Això vol dir que no tenim cap vincle amb les comercialitzadores, de manera que defensem estrictament els interessos dels nostres clients. I també vol dir que ens expliquem de manera clara i transparent per establir un marc de confiança absolut.
Si creus que aquest tipus de servei pot encaixar en la teva empresa, fes-nos-ho saber. Buscarem la manera de què no paguis ni un euro extra per l’energia que consumeixes.