Un any després de l’inici de la guerra a Ucraïna, la Unió Europea dona per superada la crisi energètica d’aquest hivern

En la reunió informal que van mantenir els ministres d’energia i transports de la UE a Estocolm, la comissària Kadri Simson va confirmar que, tot i les amenaces inicials de Rússia, els països membres han arribat a reduir la demanda de gas en un 15% tal com s’havia acordat i l’augment d’importacions de GNL provinents de Noruega i Estats Units han aconseguit reduir la dependència fòssil de Rússia, fent que ja no sigui aquest país el principal proveïdor de gas del continent.

Superada la primera batzegada, el repte es garantir el subministrament de gas per l’hivern que ve. La reducció de la demanda continua sent primordial i, tot i que els nivells de reserves ara per ara són òptims, s’ha d’aconseguir reomplir els emmagatzematges de gas a un preu rendible a fi d’evitar preus de gas i electricitat extrems com els que havíem vist mesos enrere.

La possible reforma del mercat elèctric europeu per impulsar la independència energètica i la protecció dels consumidors també va tenir un paper important en la reunió. La Comissió Europea va tancar fa dues setmanes la consulta pública i es preveu que es presenti una proposta a mitjans de març.