Ursula Von der Leyen va anunciar ahir en el discurs sobre l’Estat de la Unió els detalls sobre les mesures a aplicar per pal·liar la crisis dels preus de l’electricitat, que poden arribar a recaptar 140.000 milions d’euros.

La Comissió Europea proposa establir una taxa sobre els beneficis extraordinaris de les companyies de combustibles fòssils. L’impost s’aplicarà sobre els beneficis obtinguts a partir de l’exercici 2022 i que se situïn un 20% per sobre de la mitja dels últims tres anys fiscals.

L’executiu contempla també aplicar un topall temporal de 180 €/MWh als ingressos de les indústries inframarginals (renovables i nuclears). La diferència de preu amb el mercat majorista ha de servir per ajudar, entre d’altres, a les famílies en estat de vulnerabilitat i les empreses electrointensives.

Pel que respecte a la demanda elèctrica, els estats membres hauran de reduir-la en un 10%, del qual almenys un 5% haurà de ser en hores punta.

Per últim, per primera vegada es podran estipular preus regulats per sota mercat i es permetrà que les PIMES s’hi puguin acollir.

S’espera que els ministres d’energia de la UE debatin les mesures presentades per la presidenta a finals de mes i decideixin com es poden transposar a cada país.